Et convidem a fer una prova que consisteix a preguntar a la gent del teu voltant. La majoria no ha de recular gaire en el seu arbre genealògic per trobar-hi agricultors. A Espanya, l'any 1986 el 15 % de la població activa es dedicava al sector agrari; avui dia, aquest percentatge s'ha reduït dràsticament, alhora que les finques agràries augmenten de mida per intentar ser més rentables. Des de fa més de 70 anys, el sector agrícola es concentra, s'industrialitza i es deshumanitza. D'aquesta manera, hem passat d'una agricultura de subsistència a una agricultura lligada a una indústria agroalimentària rígida i exigent.

Estàvem millor abans? El Rusc Que Diu Sí! no vol viatjar al passat sinó oferir eines perquè ls agricultors tornin a tenir llibertat i autonomia i puguin viure de la seva feina amb dignitat.

Han perdut el contacte amb els consumidors, els productors? El Rusc Que Diu Sí! els dóna accés a una xarxa de comunitats. Virtualment i durant les distribucions, es teixeixen llaços cada vegada més forts entre els que produeixen i els que consumeixen. D'aquesta manera, els agricultors entenen millor les preferències i les expectatives dels consumidors. A més, gràcies al contacte i a l'intercanvi d'idees, s'animen a recuperar varietats antigues, s'inventen productes elaborats, reajusten la producció, etc. Alhora, els consumidors descobreixen la realitat i les dificultats darrere el món agrícola, tornen a connectar amb la terra i, de mica en mica, n'accepten les particularitats. El Rusc Que Diu Sí! permet unir tots dos mons gràcies a una plataforma social i a les trobades periòdiques que tenen lloc durant les distribucions.

Des del principi, cada comunitat tria els seus productors amb total autonomia i transparència. D'aquesta manera, les explotacions que es mantenen són les familiars, les que cuiden el bestiar de manera respectuosa i fan servir pràctiques agrícoles compromeses amb la terra, els paisatges i la biodiversitat. Al final, és la comunitat qui modela el que l'envolta segons els seus criteris i desitjos.

L'experiència dels Ruscs ens permet reapropiar-nos de l'alimentació, entendre més bé el territori i aprendre coses útils sobre la manera de produir i elaborar. Com es conreen, els pebrots? Com es fa, el formatge fresc? El contacte directe amb els productors és una font d'enriquiment mutu... i de plaer!

El Rusc Que Diu Sí! és una gran oportunitat per a l’agricultor, perquè li permet establir ell mateix el preu de la seva feina. Alhora, el consumidor té l'oportunitat de comprar menjar de més qualitat a preu més barat. A més, és totalment transparent: el consumidor coneix l'origen dels productes, la persona que hi ha al darrere i on van a parar els seus diners.

Samuel Cano

Viticultor i agricultor,
Vinos Patio (Mota del Cuervo, Cuenca)

És curiós que avui dia tothom conegui el forner o el conductor de l’autobús que ens porta a la feina, però que gairebé ningú no conegui qui produeix els aliments que consumim. El Rusc Que Diu Sí! permet a consumidors i productors conèixer-nos directament i establir un diàleg de tu a tu.

Eduard Diaz

Agricultor,
Horts Ca N’Alegria (Molins de Rei, Barcelona)

El valor que El Rusc Que Diu Sí! dóna als productes locals i artesanals i el contacte directe entre productor i consumidor són vitals perquè incentiven el creixement de l'economia local, i això fa que es revaloritzi el territori.

Oriol Lázaro

Elaborador de pa,
El Forn de Ca L’Antich (Figaró, Barcelona)

Vendre els meus productes a través d'El Rusc Que Diu Sí! és un orgull, perquè puc compartir la meva experiència directament amb el consumidor. Els productors rebem un preu just pels nostres productes i el consumidor, a més de menjar sa, contribueix al desenvolupament del món rural.

Luis Muñoz

Agricultor,
El Valle Ecológico (Madrid)